Toborrow använder cookies. För mer information om hur vi hanterar cookies, klicka här.

Bättre företagslån, smarta investeringar. Välkommen till Toborrow.

Vi är Toborrow

Toborrow erbjuder företagslån genom crowdlending. Genom en enkel modell hjälps våra tusentals medlemmar åt att finansiera svenska företag.

Företagare med lånebehov
Privata investerare,
 företag och institutioner
Hållbarhet och tillväxt
Avkastning för investerare

Låna?

Vi har tusentals investerare för ditt företag.

På vår plattform möts du av tusentals långivare som tror på svenska företag. Genom att samla alla dessa långivare som idag utgörs av privatpersoner, företag och banker på ett och samma ställe kan vi erbjuda ditt företag ett nytt finansieringsalternativ.

Investera?

Investera med hjärtat.

Diversifiera dina investeringar genom att låna ut pengar till svenska företag. Som långivare får du ränta utbetald kvartalsvis från de företag du väljer att stötta. Dina pengar blir inte utsatta för börsens nedgångar samtidigt som du bidrar till svensk tillväxt och jobbskapande.

Aktuellt

16 Okt 2018

Mässeventet kring smarta investeringar.

Besök INVEST 360°, 17 - 18 november på Nackastrandmässan i Stockholm. Vi ses väl där?

5 Okt 2018

Är etiska fonder den bästa lösningen?

Investera med hjärtat - hjälp fler förverkliga sina drömmar.

5 Okt 2018

Vi gästar morgonsoffan

"Den 9 oktober bjuder vi på frukost under frukostklubbens event på Aros Congress Center. Ladda med visitkort och kom!"

3 Okt 2018

Intervju med låntagare

"Finansiering måste vara dubbelriktad och Toborrow är ett bra steg i den riktningen." Läs hela intervjun på bloggen.

3 Okt 2018

Bli vår partner!

Leverera snabbare, billigare och mer personlig finansiering till dina kunder genom vårt partnerprogram. Läs mer på vår partnersida.

3 Okt 2018

Investeringskväll - Östersund

Välkommen till en investeringskväll, torsdagen den 11 oktober, där du lär dig mer om hur du kan bidra till tillväxten i Jämtland!

Toborrow i siffror

Utlånad volym

76,870,000

Utbetalda lån

144

Antal investeringar

66 654

Snittränta

8,6 %

Vanliga frågor och svar

 • Toborrow är en digital mötesplats för långivare och låntagare – personer som annars aldrig hade träffats, men som behöver varandra för att växa. Som ett alternativ till bankerna erbjuder vi en enkel, trygg och flexibel låneprocess där allt sker helt utan traditionella mellanhänder.

  Företagare ges enklare möjligheter till finansiering genom en helt digital process. Långivarna ges möjlighet att investera och bestämmer själva ränta, belopp och riskklass. Toborrow sköter all administration, tillhandahåller legalt korrekta lånehandlingar och gör grundliga bakgrundskontroller av samtliga företag innan en auktion publiceras.

 • För att kunna söka lån via Toborrow behöver företaget uppfylla följande grundkriterier:

  1. Vara ett aktiebolag.
  2. Ha en omsättning på minst 1 miljon kronor.
  3. Minst ett bokslut
  4. Ett godkänt kreditbetyg enligt våra externa leverantörer (UC och Creditsafe)

  Utöver dessa kriterier gör vi en kreditupplysning på de privatpersoner som står bakom företaget och kontrollerar externa register. Slutligen genomgår varje företag en kvalitativ bedömning innan vi fattar ett beslut om att starta en auktion.

 • Lånet möjliggörs genom en budgivning där långivare budar på att låna ut till företaget – både små och stora belopp. När hela lånebeloppet uppnåtts kommer de sista buden att tvinga ut tidiga bud med hög ränta. På så sätt får företaget den lägsta räntan som marknaden är villig att erbjuda. Enkelt uttryckt: De långivare som erbjuder den lägsta räntan får låna ut pengar till företaget.

 • När ditt lån publiceras på vår hemsida startar en auktion för långivarna. Under auktionstiden har alla våra medlemmar chansen att lägga bud på just ditt lån. Långivarna bestämmer själva belopp och ränta.

  När auktionstiden är slut och hela ditt lån fyllts, tas de buden med lägst ränta ut och skapar tillsammans ett låneerbjudande till dig som låntagare. Räntan du erbjuds är alltså snitträntan av alla de bud som kommit med i lånet. Räntan anges som en årsränta. Först när auktionen är avslutad behöver du ta ställning till om du vill acceptera låneerbjudandet eller inte.

 • Räntan sätts genom att du lägger bud i en auktion. Du får den ränta du begärt i budgivningen, om räntan är tillräckligt låg för att komma med i lånet. Räntan anges som en årsränta, och betalas till dig kvartalsvis av Toborrow. Vi samlar in alla betalningar från låntagaren. Om lånet amorteras får du också utbetalning av amorteringen kvartalsvis. Är lånet du har bjudit på amorteringsfritt betalas hela lånet tillbaka till dig vid lånetidens slut.

 • Riskbetyg baseras på externa kreditbedömare som UC och Creditsafe.

  Riskbetyg:
  A = Mycket god kreditvärdighet
  B = God kreditvärdighet
  C = Kreditvärdig
  D = Svag kreditvärdighet
  E = Kredit avrådes

  Riskbetyget är endast ytterligare ett verktyg för långivaren att göra en samlad bedömning. Det är viktigt att varje långivare gör sin egen bedömning och undersökning av bolaget innan man lägger ett bud.

 • Alla våra lån är garanterade med någon typ av säkerhet. Skulle företaget få betalningsproblem finns strukturer som tar hand om detta åt långivaren.

  Säkerheter som en låntagare kan lämna:

  Borgensåtagande
  Företagshypotek
  Moderbolagsborgen
  Pant i Aktier
  Pant i Fastighet

Se fler frågor och svar

Samarbetspartners

Logotyp UC Logotyp Creditsafe Logotyp Företagarna Rexel Marginalen