Toborrow använder cookies. För mer information om hur vi hanterar cookies, klicka här.

Factoring - vad är det egentligen?

En alternativ finansieringsprodukt till ditt företag

Try another amount

Try another term

ungefärlig månadskostnad:
kr


Vad är factoring?

Factoring, även kallat fakturaköp eller fakturabelåning, innebär att du säljer dina kundfakturor vidare till ett factoringbolag eller tar ett lån med dem som säkerhet.

Vid ett fakturaköp ansvarar factoringbolaget för att själva ta över kundfordran. Att sälja dina fakturor bidrar till att du kan frigöra kapital samt ett förbättrat kassaflöde, vilket resulterar i att en rad nyckeltal kan förbättras. För att köpa din faktura tar factoringbolaget oftast ut en procentuell avgift av fakturans värde och du får betalt för din faktura så snabbt som möjligt, oftast inom bara någon dag. Vissa aktörer tar även ut en viss administrativ avgift för att köpa din faktura.

När du belånar dina kundfakturor (fakturabelåning) innebär det att du tar ett lån med dina fakturor som säkerhet. Det är därför vanligt att du enbart får ut 70-80% av fakturornas värde innan fakturorna betalats. Efter att dina kunder har betalat sina fakturor får du ut det resterande beloppet. När det sker beror på betalningsvillkoren på fakturorna. Att du inte får betalt för en faktura påverkar inte lånebeloppet, däremot påverkar det bankens säkerhet som blir sämre.

Att komma igång med en factoringlösning är ofta enkelt och du kan ha dina pengar på kontot redan samma dag om processen går fort tillsammans med factoringbolaget.

I vilka lägen passar factoring för mitt företag?

Factoring är en finansieringslösning som passar dig om ditt företag är verksamt i en bransch med långa kredittider, då det kan försätta dig som företagare i likviditetsbrist. Genom att sälja vidare dina fakturor får du betalt direkt och slipper vänta på långa kredittider från dina kunder.

Fördelar med factoring är förutom att du får likvida medel till företagskontot så fort som möjligt, även att du kan slippa stå för kreditrisken helt själv. Vid fakturaköp står factoringbolaget för kreditrisken och hanterar även påminnelser om betalningar och eventuell inkasso. På så sätt frigör du tid från administrativa sysslor och kan fokusera mer på att driva ditt företag vidare. Om du istället belånar dina fakturor står du själv för kreditrisken, därför passar det som bäst när du har finansiellt säkra slutkunder. Factoring kan också bidra till en bättre relation till dina kunder då du slipper jaga dem för att betala sina fakturor och kunden kan betala på förfallodatum utan att du blir påverkad likviditetsmässigt.

Fakturaköp - med eller utan regress?

Fakturaköp utan regress innebär att factoringbolaget tar över din faktura med samtliga rättigheter men även skyldigheter. Det innebär i praktiken att om en betalning uteblir för den sålda fakturan, är det factoringbolagets ansvar att driva in betalningen i ett inkassoförfarande. Skulle fakturan ändå inte betalas även efter ett sådant förfarande, är det factoringbolaget som står för kreditrisken.

Om du verkar i en bransch med höga belopp och har mycket kapital bundet i osäkra kundfordringar, kan det vara svårt att få ett factoringbolag att köpa dina fakturor utan regress. Fakturaköp med regress innebär att du precis som vanligt säljer dina fakturor vidare till factoringbolaget, men om kunden vid förfallodatum av någon anledning skulle utebli med sin betalning är du förpliktigad att återköpa fakturan från factoringbolaget.