Vi använder cookies för att samla in data bl.a. för att förbättra användarupplevelsen på vår webbplats. Läs mer. Acceptera
Ett fel har uppstått. Vänligen kontakta support via chatten, ring 08-520 017 30 eller maila [email protected]

Factoring ökar företagets likviditet

Factoring, även kallat fakturaköp eller fakturabelåning, är en alternativ finansiering till ditt företag

Factoring frigör kapital

Factoring, som är ett samlingsbegrepp för fakturaköp och fakturabelåning, innebär att du får likvida medel mot att du säljer eller belånar dina fakturor. Att sälja dina fakturor vidare till ett factoringbolag eller att du tar ett lån med dem som säkerhet innebär alltså att du frigör kapital och får ett förbättrat kassaflöde. Att komma igång med en lösning för factoring är oftast enkelt och du kan ha dina pengar på kontot redan samma dag om processen går fort tillsammans med factoringbolaget.

I vilka lägen passar factoring för mitt företag?

Factoring är en typ av finansieringslösning som passar dig med företag som är verksam i en bransch med långa kredittider eller projektcykler då det kan försätta dig som företagare i likviditetsbrist. Factoring är vanligt inom till exempel byggbranschen där man kan ha löpande utlägg i form av inköp, löner och skatt.

  • Genom att sälja vidare dina fakturor får du betalt direkt och slipper vänta på långa kredittider från dina kunder.
  • En annan fördel med factoring är, förutom att du får likvida medel till företagskontot, att du även slipper stå för kreditrisken beroende på om det är factoring med eller utan regress.
  • Du frigör även tid från administrativa sysslor och du kan fokusera mer på att driva ditt företag vidare.
  • Factoring kan också bidra till en bättre relation till dina kunder då du slipper jaga dem för att betala sina fakturor och kunden kan betala på förfallodatum utan att du blir påverkad likviditetsmässigt.

Tre olika typer av factoring

Det finns tre olika typer av factoring som är bra att känna till.

Factoring utan regress

Fakturaköp utan regress innebär att factoringbolaget tar över din faktura med samtliga rättigheter men även skyldigheter. Det innebär i praktiken att om en betalning uteblir för den sålda fakturan, är det factoringbolagets ansvar att driva in betalningen i ett inkassoförfarande. Skulle fakturan ändå inte betalas även efter ett sådant förfarande, är det factoringbolaget som står för kreditrisken. Om du verkar i en bransch med höga belopp och har mycket kapital bundet i osäkra kundfordringar, kan det vara svårt att få ett factoringbolag att köpa dina fakturor utan regress.

Factoring med regress

Fakturaköp med regress innebär att du säljer dina fakturor vidare till factoringbolaget, men om kunden vid förfallodatum av någon anledning skulle utebli med sin betalning är du förpliktigad att återköpa fakturan från factoringbolaget. Därmed står du för kreditrisken själv.

Fakturabelåning

Fakturabelåning är en långsiktig finansieringsform då man använder fakturorna som säkerhet och din reskontra med samtliga fakturor hanteras och finansieras av factoringbolaget. Detta innebär att finansieringsvillkoren blir mer förmånliga men kreditrisken kvarstår.

factoring - tre olika typer av factoring

Vad innebär factoring?

Factoring är en alternativ finansieringsform till företagslån eller checkkredit för att snabbt få in kontanta medel till företaget och överbrygga det finansiella glappet. När du använder dig av factoring blir fördelarna såsom: bättre likviditet och flexibilitet samt att du kan erbjuda konkurrenskraftiga kredittider.

Vanliga frågor och svar

  • Prissättningsmodellerna skiljer sig åt när det kommer till factoring och prissättningen beror på hur företagare använder de olika varianterna. Fyll i formuläret på sidan så hjälper dig att hitta det alternativ som passar ditt företags behov.

  • Fyll i formuläret ovan och ange uppgifter om företaget, vad företaget säljer och vilka kunder ni har, samt kontaktuppgifter. Vi kommer därefter att kontakta er för att presentera de factoringbolag som kan passa för just ditt företag.

Se fler frågor och svar