Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer.

Ränta på företagslån

Läs mer om ränta för företagslån och de olika räntetyperna som finns.

Ränta på företagslån

Om du tänkt expandera din verksamhet eller behöver undanröja en tillfällig brist på likvida medel kan du vara i behov av ett företagslån. Med hjälp av ett företagslån kan du få loss pengar som du kan investera i exempelvis fastigheter, renoveringsprojekt eller inventarier. Men när du låna pengar tillkommer en del avgifter såsom ränta.

Räntan som du ska betala på företagslånet varierar beroende på din överenskommelse med banken. Ju säkrare lånet är ur bankens perspektiv, desto lägre ränta kan du förhandla dig till. Har ditt företag hög lönsamhet eller om du lämnar säkerhet för företagslånet får du i regel alltid en lägre ränta. Du kan i vissa fall även välja om du villa binda räntan eller ha en rörlig ränta. Vilken typ av ränta som passar för just din firma beror på vilket verksamhet du bedriver, hur stor omsättning du har och om verksamheten är konjunktursburen.

Bunden ränta

Bunden ränta, även kallat fast ränta, innebär att du accepterar en räntesats idag som du sedan binder mellan ett och tio år. Hur länge du väljer att binda räntan beror på ditt företags förutsättningar och hur du tror konjunkturen kommer att förändras. Är du osäker kan du fråga din bank om rådgivning.

Att binda räntan ger oftast en ökad trygghet. Du får reda på hur mycket du ska betala varje månad, samtidigt som du kan få mer över i plånboken om du tror att den rörliga räntan kommer att stiga. På så vis slipper du ta risker med företagets ekonomi. Om du vill binda räntan vid företagslån samtidigt som du vill få en så låg ränta som möjligt finns det kan du göra en ansökan och då kommer du att kunna få flera låneerbjudanden via Toborrow och välja den långivaren som ger lägst ränta.

Rörlig ränta

Om du tror att räntorna kommer att vara fortsatt låga, exempelvis under rådande lågkonjunktur, kan du istället välja en rörlig ränta. Det här innebär att ränta, och därmed kostanden för lånet, ofta förändras. En rörlig ränta innebär givetvis en ökad risk men ger i regel en lägre räntekostnad i längden.

Att välja en rörlig ränta är endast rekommenderat om du håller dig uppdaterad på konjunktur- och ränteförändringar. Men om du har förståelse för marknadsförändringar kan en rörlig ränta ha flera fördelar, såsom lägre lånekostnad.

Effektiv ränta

Om du vill veta den totala kostnaden som du kommer att betala för lånet kan du använda dig av effektiv ränta. I den effektiva räntan ingår samtliga avgifter såsom nominell ränta, uppläggningsavgifter och aviavgifter. Den effektiva räntan är därmed inte en ränta som du kan välja utan ska istället ses som ett jämförelsemått.

Try another amount

Try another term

Ungefärlig räntekostnad:  kr/mån