Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer.

Inkassokrav

Inkassokrav - vad är det?

Ett inkassokrav kommer inte från Kronofogden, utan från ett inkassoföretag. Det är vanligt att borgenären väljer att lämna sin fordran till ett inkassoföretag i stället för att själv fortsätta försöka driva in pengarna. Skulden har därmed överlåtits till inkassoföretaget, som skickar ut ett inkassokrav till gäldenären. Gäldenären ska skicka pengarna direkt till inkassoföretaget innan utsatt sista betalningsdag.

Är det så att man betalat en faktura för sent, det vill säga efter förfallodatumet, eller helt missat inbetalning av en skuld eller en avgift kan det dimpa ner ett inkassokrav i brevlådan. Får du ett inkassokrav har företaget eller personen du är skyldig pengar lämnat över detta ärende till ett inkassoföretag. Inkassoföretaget har i sin tur vidtagit åtgärden att skicka ut ett inkassokrav. Kravet är ungefär som en ny faktura där din skuld specificeras och när den ska vara betald. När och om du betalar skulden inkommer den till inkassoföretaget som sedan överför den till de eller den du är skyldig pengar. Får du ett inkassokrav ska du genast betala skulden plus den pålagda påminnelseavgiften samt eventuell avgift som inkassoföretaget adderat för arbetet med utskicket av kravet.

Anser du som gäldenär att kravbrevet inte stämmer, att beloppet är felaktigt eller att några uppgifter inte stämmer, ska du kontakta inkassoföretaget och ge dem din sida av historien eller korrekt uppgifter.

Try another amount

Try another term

Ungefärlig räntekostnad:  kr/mån