Toborrow använder cookies. För mer information om hur vi hanterar cookies, klicka här.

Lån med säkerhet

Om du tänkt låna pengar kan du vara i behov av att lämna säkerhet för lånet. Banken behöver ibland en garanti för att du som låntagare kommer kunna betala tillbaka lånet.

Vad är lån med säkerhet?

Om du tänkt låna pengar kan du vara i behov av att lämna säkerhet för lånet. Banken behöver ibland en garanti för att du som låntagare kommer kunna betala tillbaka lånet.

Att ta ett lån med säkerhet innebär att du som privatperson lämnar en sak eller ett föremål som garanti när du låna pengar, exempelvis en bostad eller bil. Om du av någon förmodan inte skulle klarar av att betala tillbaka lånet kan banken beslagta säkerheten. På så vis kan banken garantera att alltid få pengarna tillbaka.

När du lämnar säkerhet för ett lån kan du oftast alltid förhandla dig till bättre villkor, jämfört med om du lånar pengar utan säkerhet. Det vanligaste är att du får lägre ränta och längre amorteringstid. Ju mer värdefull säkerhet du lämnar, desto bättre villkor kan du få. Hos bland annat toborrow.se kan du låna pengar till ditt företag till konkurrenskraftig ränta när du lämnar säkerhet för lånet.

Anledningen till att bankerna ibland kräver säkerhet för lån beror på flera faktorer. I vissa situationer finns det lagar som tvingar låntagaren att lämna säkerhet, exempelvis vid bostadslån. Men banken kan även kräva säkerhet för lånet ifall du har betalningsanmärkningar eller låg kreditvärdighet. Det finns många typer av säkerheter att lämna och vilken som är bäst för dig beror på vilket typ av lån du tänkt ansöka.

Gå i borgen

Att gå i borgen innebär att en eller flera personer tar på sig rollen som borgensmän. Om du inte skulle klara av att betala tillbaka lånet kan banken istället kräva borgensmännen på betalning. Personen som går i borgen kan antigen vara en privatperson eller ett moderbolag som lånar pengar till ett dotterbolag, även kallat moderbolagsborgen.

Att använd sig av borgensman vid en låneansökan är framför allt vanligt för nystartade företag som saknar långgående finansiell historik. Dessa företag saknar nämligen bevis för att kunna betala tillbaka lånet. Borgensmannen garanterar därmed att banken kommer att få tillbaka pengarna, även ifall företaget skulle gå i konkurs.

Företagshypotek

Om du tänkt låna pengar till ditt företag kan du teckna företagets tillgångar som säkerhet, även kallat företagshypotek. Tillgångarna kan bestå av exempelvis inventarier, kundfordringar eller varulager. Om du inte skulle klara av att betala tillbaka lånet kan banken göra anspråk på dina tillgångar. Företagshypotek är idag väldigt vänligt vid företagslån då egendomen kan skifta med tiden och ger på så vis ägaren alltid fullt bestämmande över företagets tillgångar.

Try another amount

Try another term

ungefärlig månadskostnad:
SEK