Toborrow använder cookies. För mer information om hur vi hanterar cookies, klicka här.

Lån med säkerhet

Om du tänkt låna pengar kan du vara i behov av att lämna säkerhet för lånet. Banken behöver ibland en garanti för att du som låntagare kommer kunna betala tillbaka lånet.

Säker inloggning med BankID

Inga dolda avgifter

Frågor? Tala med oss direkt: 08-520 017 30

Vad är lån med säkerhet?

Om du tänkt låna pengar kan du vara i behov av att lämna säkerhet för lånet. Banken behöver ibland en garanti för att du som låntagare kommer kunna betala tillbaka lånet.

Att ta ett lån med säkerhet innebär att du som privatperson lämnar en sak eller ett föremål som garanti när du låna pengar, exempelvis en bostad eller bil. Om du av någon förmodan inte skulle klarar av att betala tillbaka lånet kan banken beslagta säkerheten. På så vis kan banken garantera att alltid få pengarna tillbaka.

När du lämnar säkerhet för ett lån kan du oftast alltid förhandla dig till bättre villkor, jämfört med om du lånar pengar utan säkerhet. Det vanligaste är att du får lägre ränta och längre amorteringstid. Ju mer värdefull säkerhet du lämnar, desto bättre villkor kan du få. Hos bland annat toborrow.se kan du låna pengar till ditt företag till konkurrenskraftig ränta när du lämnar säkerhet för lånet.

Anledningen till att bankerna ibland kräver säkerhet för lån beror på flera faktorer. I vissa situationer finns det lagar som tvingar låntagaren att lämna säkerhet, exempelvis vid bostadslån. Men banken kan även kräva säkerhet för lånet ifall du har betalningsanmärkningar eller låg kreditvärdighet. Det finns många typer av säkerheter att lämna och vilken som är bäst för dig beror på vilket typ av lån du tänkt ansöka.

Gå i borgen

Att gå i borgen innebär att en eller flera personer tar på sig rollen som borgensmän. Om du inte skulle klara av att betala tillbaka lånet kan banken istället kräva borgensmännen på betalning. Personen som går i borgen kan antigen vara en privatperson eller ett moderbolag som lånar pengar till ett dotterbolag, även kallat moderbolagsborgen.

Att använd sig av borgensman vid en låneansökan är framför allt vanligt för nystartade företag som saknar långgående finansiell historik. Dessa företag saknar nämligen bevis för att kunna betala tillbaka lånet. Borgensmannen garanterar därmed att banken kommer att få tillbaka pengarna, även ifall företaget skulle gå i konkurs.

Företagshypotek

Om du tänkt låna pengar till ditt företag kan du teckna företagets tillgångar som säkerhet, även kallat företagshypotek. Tillgångarna kan bestå av exempelvis inventarier, kundfordringar eller varulager. Om du inte skulle klara av att betala tillbaka lånet kan banken göra anspråk på dina tillgångar. Företagshypotek är idag väldigt vänligt vid företagslån då egendomen kan skifta med tiden och ger på så vis ägaren alltid fullt bestämmande över företagets tillgångar.

Säkerhet för bostadslån

Om du tänkt låna pengar till en bostad måste du i regel lämna bostaden som säkerhet. Den del av lånet som kräver säkerhet kallas bottenlån och kan lånas upp till 85 % av bostadens värde. Resterande belopp måste du finansiera genom kontantinsats eller topplån. Om du inte skulle klara av att betala tillbaka lånet kan banken ta tillbaka bostaden.

Att lämna bostaden som säkerhet för lån ger oftast de bästa villkoren. Ett bottenlån har i regel alltid lägre ränta än övriga lån och kan amorteras av på upp till 50 år.


4 enkla steg till ditt lån

1. Låneansökan tar 30 sekunder och du får svar direkt. Inga konstigheter.

2. Vi tar tillsammans fram en presentation av ditt företag till auktionen på sajten.

3. Luta dig tillbaka. Privatpersoner, företag och banker fyller ditt lån under tiden du bestämt.

4. Du blir presenterad ett låneerbjudande och snittränta. Först nu behöver du tacka ja, eller nej.

Ansök om företagslån - Få besked direkt!

Grundkrav:
1. Bolaget är ett aktiebolag
2. Bolaget kan påvisa en omsättning på minst 1 000 000 SEK

Gratis och ej bindande

Det gick inte att skicka in din ansökan. Vänligen försök igen.
Välj ett värde.
Välj ett värde.
Ange ett giltigt organisationsnummer.
Ange ett giltigt mobilnummer.
Ange en giltig mailadress.
Detta fält är obligatoriskt.
Detta fält är obligatoriskt.
Välj ett värde.