Toborrow använder cookies. För mer information om hur vi hanterar cookies, klicka här.

Vilka är vi?

[Företagsnamnet visas i inloggat läge]

Delikatessgrossisten importerar högkvalitativa delikatesser från framför allt medelhavsregionen. Vi säljer några av världens finaste olivoljor, caviar, färsk tryffel från Italien, charkuterier, populära lemonader och mycket annat av livets goda.

Våra kunder är landets främsta delikatessbutiker, saluhallar, restauranger, livsmedelskedjor och andra grossistföretag. Några kunder är Urban Deli, NK, Kajsa Warg, Östermalms Saluhall, Martin Servera, Holy Greens och många fler. Varje vecka flygs färsk tryffel in från Italien för vidare leverans till många av våra Michelinkrogar eller fine dining-restauranger. Även större mat- och cafékedjor, och de bättre dagligvarubutikerna från ICA jobbar tillsammans med oss. Produkterna är alltid av hög kvalitet, vackra, har god design och en intressant historia att berätta. Det mesta hämtas från medelhavsregionen men vi tittar gärna i våra närområden också. Vi vill att våra produkter skall vara vackra i sin omgivning, i köket, på middagsbordet eller som exklusiv gåva.

Vi har rättigheterna på produkter för att säkerställa leveranser över tid och för att säkerställa våra marknadsinsatser. Som exempel kan nämnas La Mortuacienne lemonader, Planeta olivolja, Marteli pasta, Pona lemonad, Nacarii Caviar och många fler. Vi har även en egen produktlinje där vi arbetar som importör och tar själva hem produkterna direkt från producenten, nu senast ett kryddsalt, och som då går under varumärket Delikatessgrossisten.

Lånedetaljer

  • Lånebelopp: 1 000 000 SEK
  • Löptid: 18 månader
  • Amortering: 50%
  • Säkerhet(er):
    Borgen (100%)
  • Syfte: Investeringskapital

Företagsinformation

  • Företagsform: AB
  • Verksamhet: Konsultverksamhet avseende ...
  • Säte: Stockholms län

Varför vill vi låna?

Ökningen leder till att vi i verksamheten kan betala tillbaka lånet. Satsningen i sig innebär inte ökade kostnader utan bättre marginaler och en större intäkt att använda mot de fasta kostnader vi har. Satsningen innebär att vi kommer ha samma kostnadsbas och därmed en bättre marginal.

Varför är vi säkra att låna ut till?

Bolaget startades 2007 av Robert Sundberg som under tiden bodde i Milano. Robert driver Delikatessgrossisten idag med sin kompanjon Jonas Looström som kom in som delägare i bolaget 2010. Delikatessgrossisten har byggts med hjälp av investeringar från Robert och Jonas själva. Vi har ett mycket starkt personligt engagemang, vi har gjort dom första tuffa åren och har nu rätt produktportfölj. Med denna investering kommer vi öka våra intäkter och samtidigt minska våra kostnader. Vi kommer omsätta uppskattningsvis 10 miljoner kronor under 2017. Målet är att minst dubbla denna omsättning inom två till tre år till 20 miljoner kronor och kunna leverera vinst före skatt på ca 15%.

Alla delikatesser vi köper in köps direkt av producenten i respektive land, vilket medför att vi inte har några mellanhänder och gör att vi når en högre marginal.

Både Robert och Jonas lämnar själva 100% personlig borgen som säkerhet för lånet.

Finansiell information

Vi har just tecknat ett par nya avtal med b.la. Holy Greens och Gateau vilket kommer innebära en ökning med minst 28% på dagens omsättning. Dessa avtal har redan börjat implementerats. Vi sitter just nu i förhandlingar med andra stora blivande kunder som kommer att avslutas före semestern.

Kommentarer till 2016 års resultat är att vi tog på oss kostnader inför denna satsning som vi nu ska göra. Vi genomförde en mässa riktad mot HORECA-segementet (hotell, restaurang och caféer). Vi drog igång projektet med en riktig hemsida och webbshop där våra kunder kan beställa online som tagit mycket resurser, denna ska lanseras inom kort. Vi nyanställde en innesäljare under året och som kommer att bära sig fullt ut under 2017.

Årets första fyra månader (2017) har vi idag en försäljningsökning med 8%.

Innevarande bokslutsår - oreviderat Bokslut Bokslut
2016-12-31 2015-12-31 2014-12-31
Resultaträkning (TSEK)
Nettoomsättning 8 999 8 847 8 426
Övriga rörelseintäkter 21 0 0
Avskrivningar 0 140 191
Rörelseresultat (EBIT) 70 498 127
Finansiella intäkter 0 31 9
Finansiella kostnader 95 97 160
Resultat efter finansnetto -25 432 -24
Årets resultat -25 432 -24
Balansräkning (TSEK)
Anläggningstillgångar 665 3 379 805
Omsättningstillgångar 4 248 2 812 5 689
Summa varulager N/A 1 602 1 405
Summa tillgångar 4 913 6 191 6 494
Eget kapital 2 677 2 734 2 279
Summa obeskattade reserver 0 N/A N/A
Långfristiga skulder 25 1 293 1 303
Kortfristiga skulder 2 211 2 163 2 913
Skulder och eget kapital 4 913 6 191 6 494
Nyckeltal
Rörelsemarginal, % 0.78% 5.62% 1.5%
Nettomarginal, % -0.28% 4.88% -0.28%
Soliditet, % 54.49% 44.16% 35.09%
Kassalikviditet, % 105.74% 55.94% 147.06%
Finansiell information tillhandahålls av: UC
C KREDITVÄRDIG
Riskbetyg baseras på externa kreditbedömare som UC och Creditsafe.

Riskbetyg:
A = Mycket god kreditvärdighet, B = God kreditvärdighet, C = Kreditvärdig, D = Svag kreditvärdighet, E = Kredit avrådes

Frågor & svar

Du måste vara inloggad för att se frågor och svar.

Dokument

Borgen
Här kan du se mallen för det borgensåtagande som ingås när lånet accepteras.
Skuldebrev
Här kan du se mallen för det skuldebrev som ingås när lånet accepteras.

Vanliga frågor

Hitta svar på vanliga frågor


Vad är Toborrow?

Toborrow är en digital mötesplats för långivare och låntagare – personer som annars aldrig hade träffats, men som behöver varandra för att växa. Som ett alternativ till bankerna erbjuder vi en enkel, trygg och flexibel låneprocess där allt sker helt utan traditionella mellanhänder.

Företagare ges enklare möjligheter till finansiering genom en helt digital process. Långivarna ges möjlighet att investera och bestämmer själva ränta, belopp och riskklass. Toborrow sköter all administration, tillhandahåller legalt korrekta lånehandlingar och gör grundliga bakgrundskontroller av samtliga företag innan en auktion publiceras.

Vilka företag kan ansöka om lån hos Toborrow?

För att kunna söka lån via Toborrow behöver företaget uppfylla följande grundkriterier:

1. Vara ett aktiebolag.
2. Ha en omsättning på minst 1 miljon kronor.
3. Minst ett bokslut
4. Ett godkänt kreditbetyg enligt våra externa leverantörer (UC och Creditsafe)

Utöver dessa kriterier gör vi en kreditupplysning på de privatpersoner som står bakom företaget och kontrollerar externa register. Slutligen genomgår varje företag en kvalitativ bedömning innan vi fattar ett beslut om att starta en auktion.

Hur går budgivningen till?

Lånet möjliggörs genom en budgivning där långivare budar på att låna ut till företaget – både små och stora belopp. När hela lånebeloppet uppnåtts kommer de sista buden att tvinga ut tidiga bud med hög ränta. På så sätt får företaget den lägsta räntan som marknaden är villig att erbjuda. Enkelt uttryckt: De långivare som erbjuder den lägsta räntan får låna ut pengar till företaget.

Vilken ränta får jag som låntagare på mitt lån?

När ditt lån publiceras på vår hemsida startar en auktion för långivarna. Under auktionstiden har alla våra medlemmar chansen att lägga bud på just ditt lån. Långivarna bestämmer själva belopp och ränta.

När auktionstiden är slut och hela ditt lån fyllts, tas de buden med lägst ränta ut och skapar tillsammans ett låneerbjudande till dig som låntagare. Räntan du erbjuds är alltså snitträntan av alla de bud som kommit med i lånet. Räntan anges som en årsränta. Först när auktionen är avslutad behöver du ta ställning till om du vill acceptera låneerbjudandet eller inte.

Vilken avkastning får jag som långivare?

Räntan sätts genom att du lägger bud i en auktion. Du får den ränta du begärt i budgivningen, om räntan är tillräckligt låg för att komma med i lånet. Räntan anges som en årsränta, och betalas till dig kvartalsvis av Toborrow. Vi samlar in alla betalningar från låntagaren. Om lånet amorteras får du också utbetalning av amorteringen kvartalsvis. Är lånet du har bjudit på amorteringsfritt betalas hela lånet tillbaka till dig vid lånetidens slut.

Hur sätts riskbetyget på de lånesökande företagen?

Riskbetyg baseras på externa kreditbedömare som UC och Creditsafe.

Riskbetyg:
A = Mycket god kreditvärdighet
B = God kreditvärdighet
C = Kreditvärdig
D = Svag kreditvärdighet
E = Kredit avrådes

Riskbetyget är endast ytterligare ett verktyg för långivaren att göra en samlad bedömning. Det är viktigt att varje långivare gör sin egen bedömning och undersökning av bolaget innan man lägger ett bud.

Vilka säkerheter lämnar låntagarna?

Alla våra lån är garanterade med någon typ av säkerhet. Skulle företaget få betalningsproblem finns strukturer som tar hand om detta åt långivaren.

Säkerheter som en låntagare kan lämna:

Borgensåtagande
Företagshypotek
Moderbolagsborgen
Pant i Aktier
Pant i Fastighet