Toborrow använder cookies. För mer information om hur vi hanterar cookies, klicka här.
Butik21

Så halverade Butik21 sin ränta snabbt och enkelt

Att enkelt, snabbt och smidigt kunna köpa stödstrumpor och kompressionsstrumpor av bra kvalitet till låga priser. Med den idén startade Richard Torsslow Butik21 under hösten 2007. Idag finns Butik21 som webbutik i åtta länder i Europa och säljer förutom ett brett sortiment av stödstrumpor, även fotvårdsprodukter, stödförband och hjälpmedel för gravida och nyblivna mammor. För att ersätta en onödigt dyr checkkredit vände sig Butik21 till Toborrow och halverade sin ränta.
– Vi vände oss till Toborrow för att vi tycker det är en fantastisk tjänst och vi upplever att det funkar oerhört enkelt och smidigt, säger Richard.

Richard, som är en erfaren företagare, vet hur frustrerande det kan vara att finansiera företagets tillväxt.
– Att söka finansiering externt är ofta svårt och kräver stort engagemang från mig som företagare. Toborrow samlar långivare på ett ställe och har en infrastruktur på plats som gör det tryggt och enkelt för mig att låna, säger han.

Butik21 har under åren som gått expanderat kraftigt och utökat såväl sortiment som geografisk närvaro. Verksamheten sysselsätter idag åtta anställda varav tre är heltid och fem deltids- eller timanställda. Expansionen har inneburit att bolaget har visat ett nollresultat och omsättningsökningen har krävt arbetskapital för ett ökat lager. Bolaget hade lån hos både bank och och Almi Företagspartner.

Under 2009 var ett av de stora problemen att bankerna drog checkräkningskrediten. Richard ville inte vara beroende av banken.
– Efter en tid av aggressiv expansion vill vi stabilisera verksamheten och betala tillbaka en av våra checkkrediter för att på så sätt bli mindre beroende av banken.

Under 2013 gjorde Butik21 en förlust vilket gjorde att soliditeten i bolaget blev väldigt låg, vilket i sin tur resulterat i att de fått svårt att låna till bra villkor hos vanliga banker.
– Vi vände oss då till Toborrow under hösten 2014, lånade 300 000 kronor och fick en ränta på 8,1 procent, berättar Richard.

Verksamheten har fortsatt växa och lönsamheten ökar. Så i december 2016 var det dags att söka lån igen. Den här gången för att ersätta en checkkredit hos Handelsbanken. Anledningen till lånet är alltså att sänka våra ofördelaktiga kreditkostnader. Eftersom vi säljer till flera länder med olika valutor så har vi höga kostnader för växlingsavgifter, överföringsavgifter och andra kostnader förknippade med interna banktransaktioner. Med en förbättrad likviditet kan vi minska antalet interna transaktioner, då vi inte behöver flytta pengar mellan konton lika ofta, och få bort onödiga kostnader, säger Richard.

Lånet på 150 000 kronor fylldes rekordsnabbt och slutade på en ränta om 3,6 procent. Betydligt lägre än den tidigare räntan på checkkrediten hos banken som var två procent i avgift och ungefär åtta procent på det utnyttjade beloppet.
I dagarna är även det lånet betalat och redan förbereds för att kunna ta ett nytt lån för nya expansioner i företaget.

Richard tipsar företag att bygga en kredithistoria med långivarna för att på så sätt kunna sänka räntan över tiden.

– Vi hade tidigare lånat av Toborrow och alltid betalad i god tid före utsatt betaldatum samt återbetalat hela lånet. Vår finansiella ställning har sedan dess förbättrats och verksamheten ger ett positivt överskott varje månad. Räntan ligger just nu på 5,2 procent för oss. Den blir mycket lägre när man återkommer, som vi gjort, eftersom långivarna känner igen bolaget, säger han och fortsätter:
– Så alla företag som behöver lite extra kapital, kolla in Toborrow. Det är enkelt, snabbt och räntan är oftast, i alla fall enligt min erfarenhet, bättre än vad du får av banken. Dessutom når du ut till människor som blir intresserade av just ditt företag.

Lånedetaljer

 • Lånebelopp: 150 000 SEK
 • Löptid: 12 månader
 • Amortering: 100%
 • Säkerhet(er):
  Borgen (100%)
 • Syfte: Investeringskapital

Företagsinformation

 • Legalt bolagsnamn: Nyström Health And Medical ...
 • Företagsform: AB
 • Registreringsår: 25 september 2007
 • Verksamhet: Partihandel med parfym och ...
 • Säte: Stockholms län

3 tips från Richard för att lyckas med sin löneansökan:

1Att man funnits några år

2Att man har en verksamhet som är lätt att förstå

3Att man lånar en rimlig summa första gången

Bonustips: Vet man med sig att man ska låna pengar om något år så kan det vara ett tips att låna en liten summa först för att få lite kredithistoria med Toborrows långivare. Vid ett andra lån kommer räntan antagligen vara betydligt lägre.